Συμβουλές για σωστή Λουτροθεραπεία

Γράφει η Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια, PT, MSc

Ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, έχει δημοσιεύσει σαφείς οδηγίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ωφεληθείτε στο μέγιστο από την Ιαματική Υδροθεραπεία και να ακολουθήσετε τη θεραπευτική σας αγωγή χωρίς κινδύνους για την Υγεία σας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αισθανθείτε ανάλογα, απευθυνθείτε τον προσωπικό σας φυσικοθεραπευτή ή τον αρμόδιο λουτρονόμο, για τυχόν απορίες και υποδείξεις, σχετικά με την προσωπική σας, εξατομικευμένη λουτρική  αγωγή.

Συμβουλές για Σωστή Λουτροθεραπεία

 • Πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι συμβουλές θεραπείας, που σας δόθηκαν από το γιατρό μετά από την ιατρική εξέταση.
 • Οποιαδήποτε αντίδραση παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας, πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό των Λουτρών.
 • Η λουτροθεραπεία πρέπει να γίνεται με κενό στομάχι, ή μετά την χώνευση, αφού περάσουν τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα ή ένα πλούσιο πρωινό.
 • Δεν πρέπει να παρατείνεται η υδροθεραπεία πέρα του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, γιατί είναι σε βάρος του οργανισμού μας.
 • Κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας να μεταθέτετε το ατομικό πλύσιμο και το μπάνιο σας μετά 1 με 1,5 ώρα, ώστε να μην αφαιρείται το λεπτό στρώμα των μεταλλικών αλάτων που εναποτίθεται στο δέρμα.
 • Να κάνετε μόνο την απαραίτητη υγιεινή του σώματος.
 • Να εκτίθεστε στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο τις πρωινές ώρες.
 • Κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας (λουτρά-εισπνοές), πρέπει να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
 • Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον χώρο των Λουτρών πριν τον ανάλογο χρόνο της αντίδρασης του οργανισμού, που είναι το λιγότερο 30 λεπτά.
 • Κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας, συχνά παρουσιάζεται παροξυσμός της συμπτωματολογίας που αφορά την ασθένεια σας. Είναι η λεγόμενη ‘λουτρική αντίδραση’.
 • Πρόκειται για μία αντίδραση του οργανισμού, που δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Εάν η συμπτωματολογία είναι ιδιαίτερα οξεία και συνοδεύεται από άλλα γενικά συμπτώματα (κρίση υδροθεραπείας), να απευθύνεστε στον γιατρό των Λουτρών.
 • Να έχετε όμως υπ’ όψιν σας, ότι η κρίση υδροθεραπείας εξαλείφεται από μόνη της, χωρίς επιπτώσεις, με μια σύντομη διακοπή της υδροθεραπείας.
 • Κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας, πρέπει να ακολουθείτε μία ποικίλη και σωστή διατροφή, με προτεραιότητα, όσον αφορά τις φρέσκες τροφές. Να αποφεύγονται τα πικάντικα, τα αλλαντοειδή, τα οινοπνευματώδη, καφές κ.λπ.
 • Μία αρχή της σωστής υγιεινής, είναι να καλύπτετε τον ελεύθερο χρόνο σας στη λουτρόπολη, όσο είναι δυνατόν, με ανάλογη ανάπαυση και φυσική αγωγή (περιπάτους σε ανοικτούς χώρους, ελαφρά άσκηση,), καθώς και με ένα ήπιο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, έτσι ώστε να πετυχαίνετε μία υγιεινή φυσική διαμονή στη λουτρόπολη και ένα μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πηγή: Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Στια παραπάνω χρήσιμες οδηγίες, θα ήθελα να συμπληρώσω τις εξής συμβουλές, βασισμένες στην επιστημονική και εμπειρική μου γνώση σχετικά με τα Λουτρά:

 • Eίναι φρόνιμο ο ασθενής που αποφασίζει να πάει στα λουτρά, να συμβουλευτεί προηγουμένως τον οικογενειακό γιατρό του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να προηγηθεί και εργαστηριακός έλεγχος (γενική αίματος/ούρων), τον οποίο προσωπικά συνιστώ έτσι κι αλλιώς. Η οδηγία αυτή αφορά όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και άτομα που μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας και δεν τα γνωρίζουν.
 • Πριν την έναρξη της θεραπείας στα Λουτρά, πρέπει να ληφθεί ιατρικό ιστορικό και να εκτιμηθεί η τυχόν συνύπαρξη άλλων παθήσεων, μαζί με τη βασική πάθηση, οι οποίες ενδεχομένως αποκλείουν ή περιορίζουν την εφαρμογή ιαματικής εφαρμογής. Στο ιστορικό αυτό συνεργάζεται ο φυσικοθεραπευτής του ασθενή με τον υπεύθυνο ιατρό των Λουτρών.
 • Ο ιατρός θα αξιολογήσει την  υφιστάμενη νόσο (την αιτία δηλαδή που σας οδηγεί στα Λουτρά) και ανάλογα θα καθορίσει το είδος της ιαματικής θεραπείας (θα καθορίσει δηλαδή αν θα γίνει λουτρό, καταιονισμοί, υδρομαλάξεις, ατμόλουτρα ή συνδυασμός τους), τη διάρκεια έκθεσης, την επιθυμητή θερμοκρασία, και τον αριθμό συνεδριών. Έπειτα, ο φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει τον ασθενή και θα προσδιορίσει την περιοχή εφαρμογής, ανάλογα με τις αρθρώσεις που έχουν πρόβλημα (αυχένας, ώμος, οσφυϊκή περιοχή, χέρια, ισχίο, γόνατο κτλ.),καθώς και το είδος της ιαματικής υδροθεραπείας για καθεμία από τις περιοχές αυτές, με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.
 • Τα πρώτα μπάνια καλό είναι να έχουν μικρή διάρκεια. Όσο εξοικειώνεστε με το νερό, μπορείτε να παρατείνετε την παραμονή σας σ’αυτό.
 • Ο ανθρώπινος οργανισμός ωφελείται από την ιαματική λουτροθεραπεία ήδη από την πρώτη λούση. Ειδικότερα στις λουτρικές εγκαταστάσεις εκείνες όπου μπορείτε να συνδυάσετε τα ιαματικά μπάνια με άλλες μορφές θεραπείας, όπως σάουνα, χαμάμ, υδρομαλάξεις, μασάζ και φυσική άσκηση, ακόμα και ένα μικρό χρονικό διάστημα των 3 ημερών είναι αρκετό. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί για παράδειγμα το υδροθεραπευτήριο στην πόλη του Λουτρακίου, Κορινθίας, όπου τα ιαματικά μπάνια συνδυάζονται με ποικίλες παροχές ευεξίας. Εαν όμως ο στόχος σας είναι κυρίως θεραπευτικός, οι ειδικοί συνιστούν η λουτροθεραπεία να διαρκεί το ελάχιστο 7 ημέρες και το μέγιστο 21 μέρες.
 • Το πλήρες θεραπευτικό αποτέλεσμα της ιαματικής λουτροθεραπείας προκύπτει συνήθως λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά από αυτή. Είναι βέβαιο πάντως πώς ο ασθενής αισθάνεται βελτίωση ήδη από το πρώτο μπάνιο, όσο και κατά τη διάρκεια της όλης θεραπείας.
 • Συστήνεται συμπληρωματική φυσικοθεραπεία, η οποία  μπορεί, όχι μόνο να επιταχύνει, αλλά και να βελτιώσει περισσότερο το αποτέλεσμα. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ελαφρές χειρομαλάξεις, μηχανοθεραπεία, ήπιο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, και τακτική φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, για να καθορίζεται η πρόοδος και η αναπροσαρμογή του προγράμματος λουτροθεραπείας.
 • Εάν ο λουόμενος ακολουθεί κάποια θεραπεία, πρέπει να ενημερώνει τον ιατρό των λουτρών, καθώς συνήθως δεν πρέπει να τη διακόπτει.
 • Καλό είναι να απευθυνθείτε στον ιατρό των λουτρών για επανεξέταση, όταν θα βρίσκεστε περίπου στο μέσο της θεραπείας σας. Το ίδιο συνιστάται και όταν θα έχετε ολοκληρώσει τα ιαματικά λουτρά, οπότε και μπορείτε να προμηθευτείτε μια επιστολή από τον ιατρό των λουτρών με τις σχετικές παρατηρήσεις, για τον θεράποντα ιατρό σας. Παρόμοια επιστολή καλό είναι να προμηθευτείτε και από το φυσικοθεραπευτή που σας συνοδεύει στα λουτρά, με την οποία θα συμπληρώσετε το ιστορικό σας.
 • Η επιλογή της ώρας της μέρας που θα πηγαίνετε στα λουτρά είναι μια δική σας επιλογή. Παρ’όλα αυτά, συνιστώ η ώρα αυτή να είναι πρωινή, να ακολουθείται από μισάωρη ανάπαυση και κατόπιν να παίρνετε το μεσημεριανό σας γεύμα. Το απόγευμα και βράδυ, ωφελεί να το αφιερώνετε σε περιπάτους ή / και ελαφρά αναψυχή.
 • Εαν θέλετε να συνδυάσετε τη λουτροθεραπεία σας με μπάνια στη θάλασσα, καλό είναι να περιμένετε γύρω στις 4 με 6 ώρες για να κολυμπήσετε, προκειμένου να έχει ο οργανισμός τον χρόνο να απορροφήσει τα ιχνοστοιχεία του ιαματικού νερού.
 • Εαν είστε υποτασικός, καλό είναι να αποφεύγετε τα πολύ πρωινά μπάνια, τελειώς νηστικοί. Καλύτερα να φάτε κάτι ελαφρύ, να περπατήσετε λίγο για να δραστηριοποιηθεί ο οργανισμός σαςκαι μετά να πάτε για το λουτρό σας.
 • Εαν είστε υπερτασικός, καλό είναι να μην αναπνέετε πολύ διοξείδιο του άνθρακα, γιατί εισπνεόμενο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
 • Yπόψη πρέπει να έχει τόσο ο ασχολούμενος με την ιαματική λουτροθεραπεία, όσο και ο φυσικοθεραπευτής που συνοδεύει τους ασθενείς, την ενδεχόμενη λουτρική αντίδραση. Η αντίδραση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί τις πρώτες 5 ως 10 μέρες της Ιαματικής Λουτροθεραπείας και συνήθως συνίσταται σε μια ολιγοήμερη και παροδική κλινική επιδείνωση της γενικής κατάστασης του αρρώστου, που μπορεί να περιλαμβάνει πυρετό, ανορεξία, πονοκεφάλους και αϋπνία. Η λουτρική αντίδραση μπορεί να είναι και τοπική με επιδείνωση των τοπικών συμπτωμάτων στο σώμα και δεν έχει σχέση με την τελική έκβαση της θεραπείας. Ειδικά στις περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί μία παρόξυνση παρά τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, πχ. της κολχικίνης.

Για τα φαινόμενα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνεται ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε Ιαματική Λουτροθεραπεία. Στις περιπτώσεις λουτρικής αντίδρασης, δεν σπεύδουμε σε βιαστικά συμπεράσματα και συνεχίζουμε τη θεραπεία. Συνήθως δεν χρειάζεται να διακόψουμε.

 • Τη φάση της θεραπείας όπου μπορεί να εμφανιστεί η λουτρική αντίδραση ακολουθεί μια θετική φάση, σχετικής ευεξίας και ανάκαμψης. Κατόπιν, ακολουθεί μια τρίτη που ονομάζεται ιαματική κόπωση, η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι παρά πολύ πρόωρη και δεν πρέπει να συγχέεται με την ιαματική κρίση.
 • Η Ιαματική Λουτροθεραπεία αποφεύγεται στις πολύ βαριές και πολύ ενεργές μορφές μιας νόσου, με εξελικτικό χαρακτήρα.
 • Από την άλλη, συνιστάται σε ήπιες και σταθεροποιημένες μορφές, έστω και με υψηλή ΤΚΕ, με την προϋπόθεση ο άρρωστος να κατευθύνεται από έναν γνώστη γιατρό και να εφαρμόζει τις θεραπευτικές τεχνικές ο φυσικοθεραπευτής του ασθενή, ή να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το λουτρονόμο των εγκαταστάσεων των λουτρών.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συμβουλές για σωστή Λουτροθεραπεία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.