Εφαρμογη Ιαματικης Υδροθεραπειας

Γράφει η Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια PT, MSc

Η Ιαματική Υδροθεραπεία είναι η θεραπευτική αγωγή η οποία στηρίζεται στη χρήση του ιαματικού νερού. Βασίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του νερού που πηγάζει από τις Ιαματικές Πηγές και των φυσικών και χημικών αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το υδάτινο στοιχείο.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε την Ιαματική Υδροθεραπεία, καθώς τα νερά των ελληνικών πηγών συναντώνται σε πολλές και διαφορετικές μορφές. Έτσι, μια πηγή μπορεί να είναι πλήρως οργανωμένη και αρχιτεκτονικά αξιοποιημένη με σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει στο Loutraki Thermal Spa και στο Thermae Platystomou Resort & Spa, όπου μπορείτε να συνδυάσετε τη λουτροθεραπεία με μασάζ, περιποίηση σωματος προσώπου, συνεδρίες γιόγκα κλπ. Από την άλλη, σε ορισμένες πηγές μπορεί να βουτάτε απευθείας στο θερμό ιαματικό νερό που αναβλύζει στο ίδιο σημείο εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως συμβαίνει στη λίμνη Βουλαγμένης, στις Θερμοπύλες, στα Λουτρά Καϊάφα και στα Λουτρά Πόζαρ Αριδαίας. Επίσης, μπορεί να βουτάτε σε συγκεριμένα σημεία στη θάλασσα όπου εκβάλλει η πηγή, όπως συμβαίνει σε κάποια από τα λουτρά στην Ικαρία και στα παράλια της πόλης της Αιδηψού. Τέλος, μπορεί το ιαματικό νερό να διαμοιράζεται σε ποικίλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως συμβαίνει στις πηγές Αιδηψού, στα Μέθανα και αλλού,μέρη  όπου μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή σας με τη λουτροθεραπεία, στον ίδιο χώρο.

Η Ιαματική Υδροθεραπεία είναι ένα κομμάτι της Φυσικοθεραπείας ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους παθήσεων. Η μορφή, ο τρόπος, η διάρκεια και η συχνότητα της θεραπείας καθορίζουν τα αποτελέσματα της.

Η Ιαματική Υδροθεραπεία εφαρμόζεται με δύο μορφές:

την εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει:

την ποσιθεραπεία (πόση ιαματικών νερών)

την εισπνοθεραπεία (εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών ) και

τις πλύσεις (στοματικές, ρινικές, γυναικολογικές)

την εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει τα λουτρά (θερμά ή ψυχρά)

τους καταιονισμούς (εξακόντιση από απόσταση ψυχρού ή θερμού μεταλλικού νερού στο σώμα για λόγους θεραπευτικούς ή υγιεινούς)

τις υδρομαλάξεις και τα δινόλουτρα (το σώμα δέχεται την πίεση του νερού, με τη μορφή δίνων και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι υδροθεραπείες με vichy shower, jet shower, jaccuzi κλπ)

την υδροκινησιοθεραπεία (συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, όσο το σώμα βρίσκεται στο νερό)

το ατμόλουτρο (που μπορεί να είναι τοπικό ή καθολικό)

τα επιθέματα και τις περιτυλίξεις, και

την πηλοθεραπεία ή αλλιώς λασποθεραπεία ή κοινώς λασπόλουτρα (εφαρμογή πηλού, που έχει «ωριμάσει», σε σημεία του σώματος, για να αντιμετωπιστούν διάφορες παθήσεις).

Ας δούμε αναλυτικά αυτές τις Μεθόδους Ιαματικής Υδροθεραπείας:

Εσωτερική Υδροθεραπεία

1) Ποσιθεραπεία: Επιτυγχάνεται με την πόση ποσότητας ιαματικού νερού, με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η ευεργετική επίδραση των ιαματικών νερών οφείλεται στα μεταλλικά και άλλα στοιχεία που περιέχονται σε αυτά, τα οποία με την κυκλοφορία φθάνουν στα διάφορα όργανα του οργανισμού, όπου ασκούν φαρμακοδυναμική και βιολογική επίδραση. Με την πόση ιαματικών νερών έχουμε αύξηση της διούρησης, βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας, ρύθμιση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, και βελτίωση της εντερικής λειτουργίας. Συνήθως η εφαρμογή της έχει χρονική διάρκεια 3-4 εβδομάδες. Να σημειώσω ότι τα αποτελέσματά της είναι, εκτός από ιδαιίτερα ευεργετικά και απολύτως άμεσα, θα διαπιστώσετε δηλαδή διαφορά ήδη από την πρώτη πόση. Η ποσιθεραπεία συνιστάται για νοσήματα των ουροφόρων οδών, για παθήσεις της θρέψης (μεταβολικά σύνδρομα, νοσογόνος παχυσαρκία), για παθήσεις της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων οδών (δισκινησία, χολολιθίαση), καθώς και για παθήσεις του ήπατος και του πεπτικού συστήματος. Γενικά, ακόμα και ένα ποτήρι ιαματικού νερού, θα σας αποτοξινώσει, θα σας τονώσει και θα σας δώσει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

2) Εισπνοθεραπεία: Βασίζεται στη μετατροπή των ιαματικών νερών σε μορφή σταγονιδίων και στην εκμετάλλευση των αερίων τα οποία περιέχονται σ’ αυτά. Οι εισπνοές γίνονται με την βοήθεια ειδικών συσκευών. Σε συγκεριμένα κέντρα Ιαματικής Υδροθεραπείας, η εισπνοθεραπεία γίνεται ακόμα πιο απολαυστική, καθώς παίρνει τη μορφή ατμόλουτρου για όλο το σώμα (χαμάμ). Η εισπνοθεραπεία έχει πολύ καλή ένδειξη στην αντιμετώπιση παθήσεων αναπνευστικού συστήματος, για αυτό και μπορεί να εφαρμοσθεί ακόμα και σε άτομα με δυσκολία στην αναπνοή, ρινίτιδες ή χρόνιο άσθμα..

Εξωτερική υδροθεραπεία

1) Λουτροθεραπεία / Ιαματικά Λουτρά: Γίνεται με την εμβάπτιση ολόκληρου ή μέρους του σώματος σε ατομικό λουτήρα ή πισίνα με ιαματικό νερό, συνήθως σε θερμοκρασίες 31-36℃. Ένας κύκλος θεραπείας διαρκεί συνήθως 2 – 3 εβδομάδες, με ένα λουτρό ανά ημέρα, συνήθως το πρωί ή αργά το βράδυ. Συνιστάται τα μπάνιο να να πραγματοποιείται μετά από ολοκληρωμένη πέψη. Η διάρκεια του λουτρού ποικίλλει από 15 λεπτά ως 25 λεπτά. Μετά το λουτρό ακολουθεί ανάπαυση των λουομένων για 30 περίπου λεπτά. Η χρονική διάρκεια πρέπει να είναι μικρή κατά τα πρώτα λουτρά και να αυξάνεται βαθμιαία.

Όταν τα λουτρά γίνονται για λόγους ευεξίας, χαλάρωσης και αναζοωγόνησης, αρκεί και η μία συνεδρία Ιαματικής Υδροθεραπείας για να αισθανθείτε τη διαφορά σε σώμα και ψυχή.

Γενικά, η λουτροθεραπεία ουσιαστικά απευθύνεται σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς συνιστάται για αρθριτικές και ρευματικές παθήσεις, παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος, για παθήσεις δερματικές, παθήσεις γυναικολογικές, παθήσεις περιφερικών νεύρων και σύνδρομα από διαταραχές του νευροφυτικού συστήματος.  Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ενδείξεις της Ιαματικής Υδροθεραπείας, πατώντας εδώ.

2) Υδρομαλάξεις/Δινόλουτρα: Στηρίζονται στην εφαρμογή πίεσης στο σώμα ενώ αυτό βρίσκεται μέσα στο ιαματικό νερό. Επιφέρουν τόνωση των μυών, άμεση αύξηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος, βελτιώση της όψης και της υφής του δέρματος, ενώ καταπολεμούν και τα αρθρικά οστεόφυτα, τα λεγόμενα ‘άλατα’. Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις μετα-τραυματικής θεραπείας, καταγμάτων και κακώσεων, αρθροπαθειών, οσφυαλγίας, ισχιαλγίας, σπονδυλοαρθρίτιδας, μυϊκών σπασμών, καθώς και σπαστικών παραλύσεων.

 3) Υδροκινησιοθεραπεία: Είναι ο συνδυασμός της λουτροθεραπείας με κινησιοθεραπεία και εφαρμόζεται μέσα σε πισίνα με ιαματικό νερό. Με την υδροκινησιοθεραπεία ο φυσικοθεραπευτής αντιμετωπίζει με επιτυχία μόνιμες βλάβες, όπως είναι οι ατροφίες, οι παραμορφώσεις και οι αγκυλώσεις, ενώ μπορεί να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση αυτών, ακόμα και σε βαρειά περιστατικά. Ακόμα, με την υδροκινησιοθεραπεία επιτυγχάνεται ταχεία απώλεια θερμίδων και εκγύμναση του σώματος με ελάχιστες αρθρικές καταπονήσεις στο πιο ευχάριστο και θεραπευτικό περιβάλλον, το ιαματικό νερό.

4) Πηλοθεραπεία (Λασπόλουτρα ή Λασποθεραπεία): Γίνεται με τη χρήση πηλού των θερμών πηγών. Θα πρέπει να σημειώσω πως ο πηλός αυτός δεν αποτελεί ένα απλό μείγμα στερεού υποστρώματος και ιαματικού νερού. Το χώμα επιλέγεται από εδάφη ηφαιστιογενή, από προσχώσεις και έλη. Στη συνέχεια καλλιεργείται με το ιαματικό νερό για πολλούς μήνες ή χρόνια και υφίσταται ζυμωτικές επεξεργασίες. Έτσι αποκτά ιδιαίτερες φυσικοχημικές ιδιότητες με παρουσία ζώντων οργανισμών, που διευκολύνουν την απορρόφηση του θείου, του ραδονίου και των άλλων αντιφλεγμονωδών χημικών στοιχείων. Είναι φανερό επομένως, οτι η πηλοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά μόνο στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στις μεταλλικές πηγές, και μάλιστα σε ειδικές εγκαταστάσεις, και όχι σε οποιοδήποτε κέντρο αισθητικής και ευεξίας.

Η εφαρμογή του πηλού μπορεί να είναι ολική ή τοπική. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται εμβάπτιση του σώματος σε αυτόν και στη δεύτερη γίνεται επάλειψη. Ο πηλός καλύπτει την επιφάνεια του δέρματος σε ένα αρκετά μεγάλο πάχος, περίπου 5 με 10 εκατοστά. Η διάρκεια εφαρμογής της πηλοθεραπείας κυμαίνεται μεταξύ 20-35 λεπτών της ώρας. Μετά το τέλος της εφαρμογής ο πηλός πρέπει να απομακρύνεται με ιαματικό νερό (όχι με κοινό νερό). Ο κύκλος της πηλοθεραπείας συμπληρώνεται σε 15-20 συνεδρίες και γίνεται μία φορά το χρόνο (εκτός από ειδικές περιπτώσεις). Η πηλοθεραπεία έχει κι αυτή τις ειδικές οδηγίες της, καθώς πρέπει να εφαρμόζεται 2-3 ώρες μετά το φαγητό ενώ απαραίτητο είναι να κενούται η ουροδόχος κύστη πριν από την εφαρμογή του πηλού.

Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται σε τρείς παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό παράγοντα. Η κύρια δράση της ιαματικής λάσπης αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες 40-46 ℃ και πλέον. Είναι γνωστό ότι τα στερεά σώματα κρατούν επί μακρό χρόνο τη θερμότητα και ότι τότε το ανθρώπινο σώμα την ανέχεται ευκολότερα. Γι’ αυτό η λάσπη χρησιμοποιείται για να θερμάνει καλύτερα τα όργανα σε βάθος. Γενικά, η θέρμανση με ιαματική λάσπη είναι τόσο ευχάριστη, όσο και αποτελεσματική. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: εξασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική (σε διάφορες λειτουργίες, χάρη στις ουσίες που διεισδύουν μέσα στον οργανισμό). Τα συμπεράσματα επιστημονικών μελετών σχετικά με την ιαματική πηλοθεραπεία καταδείχνουν τα εξής οφέλη: αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και αποβολή τοξινών, ευεργετική επίδραση στο καρδιακό και κυκλοφορικό σύστημα, θετική επίδραση στο αναπνευστικό, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επίδραση στην ενεργοποίηση ενζύμων και μεταφοράς τους στην κυκλοφορία, αύξηση του μεταβολισμού και μια γενικότερη ιαματική επίδραση στην ευεξία και υγεία.

Θαλασσοθεραπεία

Στην Ελλάδα έχουμε θαλασσινό εξαιρετικής ποιότητας, που λόγω της περιεκτικότητας του σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όταν θερμανθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις στα κέντρα θαλασσοθεραπείας, σε θερμοκρασίες άνω των 36℃, αποκτά ιδιότητες θερμομεταλλικού νερού.