Ιαματικη Υδροθεραπεια

Γράφει η Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια PT, MSc

Υδροθεραπεία-γενικά

Η Υδροθεραπεία, είναι η Φυσικοθεραπεία που εφαρμόζεται σε υδάτινο περιβάλλον και χρησιμοποιεί το νερό ως το κύριο θεραπευτικό μέσο.
Στην Υδροθεραπεία εφαρμόζονται μέθοδοι κινησιοθεραπείας (Bad-Ragaz, Ai Chi, Aquatic Motor Control, Aqua Stretching, Aquatic Therabands) τόσο σε ατομικό επίπεδο (φυσικοθεραπευτής-συμμετέχων) όσο και σε μικρές ομάδες ομοιοπαθούντων. Αποτελεί την ανατρεπτική και εναλλακτική μορφή αποκατάστασης και άσκησης πληθυσμών όλων των ηλικιών, από 6 μηνών εως 80 ετών. Είναι η λύση εκεί όπου η αποκατάσταση και η άσκηση στην ξηρά είναι απαγορευτική για πολλές χρόνιες παθήσεις και μυοσκελετικούς τραυματισμούς, κατά την έναρξη και εξελικτική πορεία τους. Το νερό είναι ένα περιβάλλον φιλόξενο, το οποίο με την κατάλληλη θερμοκρασία (28C -37C),τη βοήθεια του ειδικού φυσικοθεραπευτή και τον κατάλληλο εξοπλισμό άνωσης, ενδυνάμωσης και διάτασης προσφέρει ασφάλεια, τόνωση της αυτοπεποίθησης και ευεξία, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό τον πιο φυσικό και ασφαλή τρόπο αποκατάστασης και θεραπείας του χρόνιου πόνου (Κοτζαμανίδου, 2013).

Η Υδροθεραπεία εφαρμόζεται αποκλειστικά από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές ή πιστοποιημένους υδροθεραπευτές, καθώς αποτελεί κομμάτι της θεραπευτικής, όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη. Επομένως, η Υδροθεραπεία δεν πρέπει να συγχέεται με όρους που δεν αφορούν τη θεραπευτική, καθώς η Υδροθεραπεία δεν έχει σχέση με aqua aerobic, aqua yoga, εκμάθηση κολύμβησης, υδρογυμναστική ή personal training.

Στις Ιαματικές Πηγές της Ελλάδας, μπορούμε να επωφεληθούμε από μια πιο ειδική μορφή υδροθεραπείας, την Ιαματική Υδροθεραπεία.

Ιαματική Υδροθεραπεία:

Η Ιαματική Υδροθεραπεία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας, ή με άλλα λόγια, της χρήσης φυσικών μέσων για την βελτίωση παθολογικών καταστάσεων και την επιβράδυνση ή αποκατάσταση βλαβών από αυτές.

Με τον όρο Ιαματική Υδροθεραπεία εννοούμε τον κλάδο της Φυσικοθεραπείας, ο οποίος χρησιμοποιεί τα ιαματικά νερά και τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους, για τη θεραπευτική του ανθρώπου.

Το είδος αυτό θεραπείας είναι γνωστό από την ελληνική αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, η ιαματική υδροθεραπεία αποτέλεσε για εκατοντάδες χρόνια έναν από τους σημαντικότερους τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας πολλών ασθενειών, καθώς υπήρξε αναπόσπαστο μέρος της αρχαίας ελληνικής ιατρικής, γνωστή και ως Ιπποκρατική Ιατρική.

Η τελευταία πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της, αρχαίο Έλληνα γιατρό και φιλόσοφο Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρείται οτι έθεσε τις βάσεις της ορθολογικής Ιατρικής, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης.

Στον Ιπποκράτη αποδίδεται η εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού για την αντιμετώπιση του μυικού σπασμού, αρθρίτιδας, ρευματισμών και παραλύσεων, ενώ κάθε θεραπεία γινόταν σε περιβάλλον ιαματικού νερού.

Η αξία της ιαματικής υδροθεραπείας πιστοποιήθηκε εκ νέου στους σύγχρονους χρόνους και τελικά εντάχθηκε στον κλάδο εκείνο της φυσικής ιατρικής που ονομάζεται Φυσικοθεραπεία. Έτσι, στις μέρες μας η υδροθεραπεία στα ιαματικά λουτρά αποτελεί το επιστημονικό πεδίο γνώσης του πιστοποιημένου φυσικοθεραπευτή.

Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο πλέον ειδικός και νόμιμα πιστοποιημένος επαγγελματίας που μπορεί να προτείνει, να συμβουλεύσει και να εφαρμόσει την ιαματική υδροθεραπεία σε ασθενείς ή υγιείς ανθρώπους.

Καθώς οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυσικά μέσα για την πρόληψη και θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών ή παθήσεων, έτσι και στην περίπτωση της Ιαματικής Υδροθεραπείας, χρησιμοποιούν το ιαματικό νερό, εφαρμόζοντας συγχρόνως ήπιες και μη επεμβατικές υδρο-θεραπευτικές τεχνικές, όπως ασκήσεις, διατάσεις, κινησιοθεραπεία, τεχνικές αναπνοής, και υδρομαλάξεις.

Η ιαματική υδροθεραπεία ή Λουτροθεραπεία, όπως είναι αλλιώς γνωστή, αξιοποιεί πλήρως τη δυνατότητα του σώματός μας για αυτοϊαση και φυσική ευεξία και, μέσω της εφαρμογής του φυσικού στοιχείου που λέγεται νερό, απευθύνεται τόσο στις φυσικές όσο και στις χημικές ανάγκες του οργανισμού μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει φυσικά αναγνωρίσει την Ιαματική Υδροθεραπεία ως μία μέθοδο που μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην ορθόδοξη ιατρική.

Όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα η υδροθεραπεία δύναται να αντιπροσωπεύει την πρώτη εναλλακτική εφαρμογή απέναντι στη φάρμακευτική αγωγή, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με χρόνιες μη ανταποκρίσιμες φλεγμονώδεις ασθένειες, καθώς επίσης μπορεί να θεωρηθεί συμπληρωματική προς την κλασσική ιατρική αγωγή σε παθήσεις αναπνευστικές, γαστρεντερολογικές, γυναικολογικές, δερματολογικές και ορθοπεδικές.
Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις ενδείξεις της Ιαματικής Υδροθεραπείας, πατώντας εδώ.

Στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να ωφεληθείτε από την Ιαματική Υδροθεραπεία καθώς ο μεγάλος αριθμός ιαματικών πηγών της χώρας μας, αλλά και η αδιαμφισβήτητη θεραπευτική τους αξία, προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία ίασης χρόνιων παθήσεων με τον πιο φυσικό τρόπο.

Τα ιαματικά λουτρά έχουν καταχωρηθεί στην κοινή συνείδηση ως μια ‘θεραπευτική’ δραστηριότητα ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων, καθώς οι κύριες παθήσεις στις οποίες απευθύνονται, για παράδειγμα οι αρθραλγίες και οι ρευματοπάθειες, παραδοσιακά συνδέονται με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι σύγχρονοι, απαιτητικοί ρυθμοί ζώης όμως, αλλά και η ανάγκη όλων μας για μια δραστηριότητα αναψυχής χαμηλού κόστους που θα συνδυάζει τη φυσική θεραπεία, την ομορφιά και την ευεξία, καθιστούν τους ιαματικούς προορισμούς ως τους πλέον επιθυμητούς και κατάλληλους για το σκοπό αυτό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ιαματικής υδροθεραπείας είναι ωφέλιμες για ανθρώπους κάθε ηλικίας και προσφέρουν οφέλη που κυμαίνονται από μια γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας, εως βελτίωση της εμφάνισης (κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση του δέρματος και τη φυσική απώλεια βάρους). Επιπλέον, η ιαματική υδροθεραπεία θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα πολλών ασθενειών ή παθήσεων.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, τις επιθυμίες σας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πιθανές αντενδείξεις που αφορούν τη δική σας σωματική κατάσταση, μπορείτε να επιλέξετε την ελληνική ιαματική πηγή εκείνη στην οποία θα αναζητήσετε τη δική σας χαλάρωση και ευεξία, αλλά και, ακόμα περισσότερο, τη δική σας φυσική ιαματική θεραπεία.